Detachering

Impuls wijkheer HellevoetsluisIn Hellevoetsluis krijgt het wijkbeheer een impuls. Início heeft in opdracht van de gemeente Hellevoetsluis een methode ontwikkeld waarbij steeds kleinschalige buurten integraal worden verbeterd. Buurt voor buurt wordt er gewerkt aan de kwaliteit van de openbare ruimte. Bewoners spelen hierbij de hoofdrol. Annemarij Swart en Martin van Briemen van Início zijn verantwoordelijk voor de opzet en begeleiding van deze buurtaanpak.

In Hellevoetsluis is het wijkbeheer al een aantal jaar actief. Hierin werken verschillende partijen samen aan de leefbaarheid in de wijken. Gezamenlijk brengen zij initiatieven van bewoners tot uitvoering. Met de nieuwe buurtaanpak wordt er ook op eigen initiatief van het wijkbeheer gewerkt aan de leefbaarheid in de buurten die dat het meest nodig hebben.

In verschillende buurten in Hellevoetsluis is gestart met de buurtaanpak. Bewoners worden tijdens een actieweek geïnformeerd over de aanpak van hun buurt en enthousiast gemaakt om mee te doen. Hiervoor worden verschillende aantrekkelijke activiteiten in de buurt georganiseerd. De wensen en knelpunten in de buitenruimte worden in kaart gebracht door middel van een huis-aan-huis-enquête. De fysieke en sociale aandachtspunten en ideeën van de bewoners dienen als ingrediënten voor het plan voor de buurt. Tijdens verschillende ontwerpsessies werken de bewoners samen met een ontwerper aan herinrichtingsplan voor de buurt. 
 
In de buurten Gorsingen Hoeck en bij de Schrijnwerker in De Kooistee zijn de resultaten van de buurtaanpak al zichtbaar. De buurten zijn hier aanzienlijk opgeknapt naar tevredenheid van de bewoners. De aanpak is succesvol en de gemeente gaat ook in 2010 door met deze aanpak, met begeleiding van Início.
 
 
Buurtaanpak doe je samen
(PDF file)Openheid succesfactor bij Hellevoetse aanbesteding
(PDF file)
   Início   |   Mathenesserdijk 414B   |   3026 GV Rotterdam   |   Tel: 010 221 00 00   |   E-mail: info@inicio.nl   |   Twitter.com/inicio_bv   Volg Início op Twitter