Detachering

Programmamanagement Sociaal Investeren Lombardijen


De wijk Lombardijen, in deelgemeente IJsselmonde, is een van de zogenaamde vernieuwingswijken van Rotterdam. De komende jaren zal hier herstructurering plaatsvinden en ook de wijkeconomie zal de nodige impulsen gaan krijgen. Onderdeel van het vernieuwingsproces van Lombardijen is het Sociaal Investeren.

Início is in 2005 door de deelgemeente IJsselmonde, Com•Wonen en de dS+V gevraagd om in Lombardijen het programma-management van het Sociaal Investeren te doen. Johan Vellinga is hier inmiddels enkele jaren mee bezig. Samen met medewerkers van de deelgemeente, Com•Wonen en Perspect vormt hij de werkgroep Sociaal Investeren Lombardijen. Vanuit deze werkgroep worden initiatieven en projectvoorstellen beoordeeld en wel of niet in uitvoering gebracht. De initiatieven en projectvoorstellen komen bij voorkeur van de bewoners uit Lombardijen en waar mogelijk worden ze zoveel mogelijk door bewoners zelf uitgevoerd. De programmamanager is eindverantwoordelijk voor de uitvoering van de projecten (voortgang, resultaten en financiën).

In 2009 werd er bijvoorbeeld geïnvesteerd in een nieuw Lomba-spel, waarbij bewoners samen geld kunnen sparen voor een project naar keuze. Ook is er het project Citatenroute waarbij voor een aantal straten een passend citaat van de naamgever van de straat is gezocht. Uiteraard samen met bewoners. De citatenroute is een initiatief van een actieve bewoner uit Lombardijen. Verder wordt er gewerkt aan festiviteiten, een sociaal cafe voor ouderen, het Talent House voor jongeren en diverse andere initiatieven.

Na zeven jaar loopt het sociaal investeringsprogramma in Lombardijen op zijn einde. 2012 is een overbruggingsjaar. Dat betekent dat veel kleinere projecten langzaam worden afgebouwd en dat voor de meest waardevolle projecten gezocht wordt naar een logisch en regulier vervolg.
Zeven jaar lang hebben de Deelgemeente IJsselmonde en Stichting Havensteder gezamenlijk extra geïnvesteerd in deze prachtige wijk op Rotterdam-Zuid. De gezamenlijkheid manifesteerde zich onder meer in de rol die Início heeft mogen vervullen, het programmamanagement. Het resultaat; honderden waardevolle projecten met als rode draad de toenemende zelfredzaamheid van bewoners. 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Johan Vellinga; 010 - 221 00 88 of de website van Lombardijen bezoeken: www.woneninlombardijen.nl

 

   Início   |   Mathenesserdijk 414B   |   3026 GV Rotterdam   |   Tel: 010 221 00 00   |   E-mail: info@inicio.nl   |   Twitter.com/inicio_bv   Volg Início op Twitter